Kiképzés

Kutyáink képzése optimális esetben 8-9 hónapos korban kezdõdik, engedelmességi feladatok végrehajtásával. Minden kutya elsõ vizsgája 1 éves korban, vagy az fölött tehetõ. Ekkorra éri el idegrendszerük terhelhetõsége a vizsgaszintet. A engedelmes tanfolyam végére, kutya és gazda kezelhetõvé válnak egymás számára. A kutyánk sajátos viselkedési formáit megismerjük, és könnyebben illesztjük bele mindennapi életünkbe.
Ülni, feküdni, állni tehát engedelmesnek lenni mindennemû, és fajtájú kutya képes. A kutyakiképzõket elsõsorban a kiképzés szempontjából lényeges öröklött tulajdonságok érdeklik. Az engedelmes tanfolyam keretében a viselkedési elemek felismerése, a kívánatos viselkedés elõtérbe hozása, és a nem kívánatos viselkedés háttérbe szorítása a cél. Zsákmányszerzõ ösztön fejleszthetõ, elnyomható.
A védõösztön akkor aktivizálódik, amikor a kutya védi területét, kölykét, zsákmányát vagy magát. A kitérõ ösztön helyes kiképzéssel visszafejleszthetõ, nem kívánatos. A küzdõ ösztön minél kifejezettebb legyen. A természetes agresszió ösztön túlzott megléte esetén a kutya nem lesz irányítható, vezethetõ. Azokon a területeken ahol alacsony motivációs szint mellett kell a kutyának teljesíteni, elõtérbe kerül a szabálytanuló képesség.
A fejlett szabálytanuló képességgel rendelkezõ kutya hamar megtanulja, hogy a kutyavezetõ bal oldalán kell menni, nem szabad bemenni a virágoskertbe, nem szabad kirohanni az utcára. Fontos az atavizmusok (õsi tulajdonságokra való visszaütés) leküzdése is:
félelem víztõl, póráztól, síkos felületektõl, tériszony, félelem hirtelen mozdulatoktól, zajoktól, alakzatoktól, inbolygó felületektõl. A kutyaiskolánk lényege az, hogy kutyáink megtanuljanak mindenre jó reakcióval választ adni. Verseny szint kiképzést már csak azok a kutyák engedhetnek meg maguknak, akik mind fizikailag, mind idegrendszerileg a legnagyobb terhelést is képesek elviselni.
A magasabb képzettség pontosságot, lendületet, rátermettséget kíván mind a kutyától, mind a gazdától. A munkakutyáknak 3 fázisban kell megmutatniuk felkészültségüket. Nyomkövetés, engedelmes, és örzõ-védõ feladatokban.