Csepegtető idomok bemutatása

Mik is azok a csepegtető idomok? Mire jók és miért fontosak az öntözőrendszer egészében? Hol nyernek jelentőséget? Most ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Az öntözőrendszernek igen fontos elemei a csepegtető idomok. Ezen alkatrészek segítik elő a csepegtető csövek, valamint LPE csövek csatlakoztatását, elágaztatását, lezárását és kapcsolódását mindenféle variációban. Ezen idomok segítséget nyújtanak abban, hogy a csöveken keresztül csepegtessük a vizet a megfelelő helyre, egyenletesen, megfelelő időközönként folyadékkal ellátva a növényeinket, tujákat, bokrokat, veteményest, stb.

A csepegtető idomok alkalmasak a csepegető csövek javítására is. Teszik ezt úgy, hogy ha valahol hibát találunk, vagy folyik el a víz, kilyukadt egy cső, az illesztésnél a csövet csak simán kiszereljük és lecseréljük. Sokkal egyszerűbb egy ilyen rendszernél hibás elemeket keresni és cserélni, ahol több alkatrészből áll össze az egész. Minden cserélhetővé válik és pótolhatóvá.

csepegtető idomok

Csepegtető idomok fajtái

Megkülönböztethetőek három típus szerint.

  • Az egyenes idom arra jó, hogy ha egy cső túl rövid és meg szeretnénk toldani, ezt megtehessük. Szintén kiváló meghibásodás esetén.
  • A T-idomok tulajdonképpen olyan elágazások, ahol egy csőből kettőt csinálunk.  Ezzel elágaztathatjuk a víz útját és több irányba vezethetjük el azt.
  • A könyökidomok olyan idomok, melyek 90 fokban elkanyarítják a víz útját. Itt nincs elágazás, csupán a területi elrendezés alapján alakíthatjuk úgy a csőrendszert, hogy a legjobban idomuljon a növényzethez és talajhoz.

 

Csepegtető idomok beszerzése nem nagy tétel, pár száz forinttal kell számolnunk darabonként. Persze a büdzsé megugorhat, ha nagy területre és kiterjedt rendszert szeretnénk kiépíteni. Ezek az alkatrészek, ha jó helyen vásárolunk, időtállóak és strapabíróak. Annak is kell lenniük, hisz nagy nyomáson megy rajtuk keresztül igen nagy vízmennyiség.

Méretüket tekintve két típus elterjedt, a 20 és 16 milliméteres változat.

A csepegtető idomok az LPE és csepegtető csöveket kötik össze egymással és a rendszer további csöveivel, alkatrészeivel. Úgy kell elképzelni őket és összeszerelésüket, mintha legóznák a térben, elhelyezésükkel a víz útját egyengetjük el és találjuk ki, kialakítva az öntözőrendszert.

Köszi a megosztástShare on FacebookShare on Google+

Comments are closed.